December 5, 2007

Mos Nicolae


Chiar daca pentru Cehi (mai ales cei tineri) religia nu are un rol important (40% sunt atei, cam la egalitate cu procentul de catolici), Mos Nicolae sau Mikulash cum ii zic cehii, este celebrat cu mare fast, dupa cum urmeaza sa va exemplific prin imagini graitoare.

Traditia consemneaza ca 'patrule' formate din 3 personaje: Mikulas, Ingerul si dracu sa colinde strazile pentru a 'ancheta' copiii in legatura cu faptele pe care le-au facut in anul trecut. Daca copii sunt smecheri sinceri si il prostesc conving pe Sfant ca au facut numai fapte bune, primesc dulciuri din desaga mosului, daca nu, ii da pe mana lui scaraotchi care ii baga in lichituri* mai ales daca poarta costume realiste ca cel de mai jos:
Multa lume, agitatie mare cu Mikulasii, care mai de care costumat mai fistichiu, totul in arome de carnati, vin fiert, colaci secuiesti cam la o treime ca marime fata de cei din ro, care costa 2 euro, trasuri cu cai facandu-si cu greu loc prin multime si totusi o atmosfera destinsa, lumea vesela, aer de sarbatoare.

In comparatie cu Craciunul (care pare mult mai anost sarbatorit), Sf Nicolae este cam principala atractie a sarbatorilor de iarna la Cehi, ceea ce-mi aduce aminte de faptul ca desi, noi n-avem Mikulas, avem in schimb obiceiurile noastre fermecatoare cu colinde care ar stoarce o lacrima si lui mr Burns, capra si ursul care pentru niste copii mici pot fi la fel de grotesti ca sarsaila de mai sus. Carevasazica nu ducem lipsa dom'le de sarbatori fericiti :)

Iaca si un slaid┼čou (de vazut cu captions on)


*a baga in sperieti :)

0 comments: