Pare a sta in firea omeneasca (si romaneasca in mod deosebit as zice) sa gaseasca mai cu precadrere partile neplacute, picante - da in sensul ala, deranjante, ma rog ati prins ideea, ale aproape fiecarui lucru din jur. Asa ca din prima parte a experientei cehe poate v-a reiesit imaginea gresita, va anunt de pe-acum, ca locuiesc intr-un oras aflat sub poluarea fonica a unor tromboane umane omniprezente (mai ales iarna) sau a unui oras cu trotuare alunecoase (mai ales intr-o perioada a iernii) nu, nu de la gheata ci de la resturile piscicole.
Praga este un oras minunat pe care il descopar cu surprindere in weekenduri, si chiar dupa 6 luni de locuit aici, tot vad lucruri noi si locuri pe unde n-am fost. Asa a fost si weekendul trecut cand am explorat un deal superb de langa castel, cu o manastire veche de numai vreo mie de ani si am prins un apus fabulos peste oras.
Tot asa a fost si cu parcul de distractii asurzitor din postul anterior in care sincer nu m-am simtit tocmai bine, dar oricum mult mai bine in lipsa minoritarilor colorati de la noi, a manenelor si a grasanilor care umba cu maieul suflecat peste burta, pana sub sfarcuri intr-un fel de sutien grotesc (na ca mi-am stricat ziua cu imaginea asta pe care a trebuit s-o vizualizez). Si desi mai e inca de lucrat si aici la mentalitate si ospitalitate, as zice ca avem multe de recuperat pana a ajunge la un comportament apropiat de al cehilor fie el si cu suflatul pitoresc al nasului cu tot.
Si pentru ca orasul a fost binecuvantat cu atatea frumuseti, trebuie sa fie si o cat de mica compensatie, iar asta ar putea fi rezumata intr-un citat inexact dintr-un anonim:
"The city is wonderful but the food is terrible"
Voi continua deci in spiritul firii (r)omenesti mentionata mai sus cu cateva descrieri culinare cehe:
Mancarea tipic ceha are si o denumire care suna pe atat de gratios pe cat este : "knedlo-vepro-zelo" care practic e insiruirea prescurtata a celor 3 chestii principale din ea:
un fel de felii de paine tinuta in rau 3 zile (un aluat fiert de grau sau cartofi) cu porc sau vita (din aia atoasa care ramane intre dinti si n-are niciun gust) intr-un sos maro (probabil bazat pe torocala aia care ramane in tigaie si ceva faina) iar lovitura de gratie, varza, fiarta, nu murata, nici macar cruda cu ceva otet, fiarta... cu chimen...
Pe langa asta ar mai fi si genunchi de porc la cuptor, carnati grosi cu paprika (nu tocmai buni) si alte chestii similare care nu au niciun gust, pentru ca tipic, mancarea se face destul de searbada, cu economie la condimente care nici nu sunt prea variate: chimen, sare, piper, paprika, din astea basic...
Si alta chestie e painea, aproape orice sortiment de paine (au cred zeci si zeci de feluri care habar n-am ce inseamna dar pe care le incerc rand pe rand cu stoicism) are seminte de chimen, da din ala care se pune pe saratele, asa ca in fiecare zi simt lipsa branzei aleia topite si a aluatului fin al lor , molfaind la aluatul vartos din seminte neidentificate si faina de grau integral (ceea ce e indubitabil mai sanatos decat franzela noastra plina de e-uri, dar mai greu de obisnuit cu, chiar si dupa atata timp)
Si pentru ca ar fi necinstit, amintesc si partile care m-au incantat la mancarea ceha, pentru ca da, sunt si astea: au niste supe-creme destul de faine, care la inceput nu prea-mi placeau ce-i drept dar pe care mancandu-le aproape zilnic au inceput sa-mi placa, mai ales aia de ciuperci, mmm, sau de linte... mmm... sau de usturoi... rrr... da, aia e chiar tare, la mama ei ti-o dau intr-o paine rotunda careia i s-a extras miezu cu branza in ea si crutoane . Si mai sunt si prajiturile care nu impresioneaza, cu exceptia medovnik-ului, o prajitura cu miere buna-buna :D.
Iar la bauturi, pe langa berea supercelebra si ieftina, au un surogat de cola, creca de pe vremea impuscatu... (aa oops, ala era la noi, la ei n-a murit nimeni, oameni calmi, civilizati), se cheama Kofola si are gust de cola cu faringosept sau ceva similar, dar daca e rece-rece probabil ca nu se simte asa tare
Pofta buna :)
1 week ago
0 comments:
Post a Comment