November 7, 2008

Mergi la vot!


Daca speri ca votul tau valid, laolalta cu cel al altor milioane de concetateni sa faca diferenta, sa aduca o guvernare sanatoasa, matura si constienta de actiunile sale, un fel de democratie ajunsa la majorat care n-o sa mai injure, sa se imbete ca o scroafa, amestecand legile, sau sa fure bani din casa, fie si de frica pasibilitatii de pedeapsa, atunci inseamna ca trebuie sa votezi intr-o Romanie dintr-un univers paralel.

Daca totusi nu vrei sa astepti pana ce calatoriile interdimensionale vor fi posibile, votul tau INVALID ar putea, ipotetic vorbind, laolalta cu votul la fel de NUL al altor milioane de concetateni (ce optimism!) sa traga un semnal de alarma la adresa clasei politice de cacat care nu ne reprezinta. Ar fi un scenariu ipotetic foarte interesant de urmarit, alegerile ar fi invalidate si s-ar repeta probabil pana cand nemernicii cei mai mari s-ar retrage eventual din partide facand loc unor viitori politicieni cu o mentalitate mai sanatoasa. Bineinteles ca n-o sa se intample asa ceva vreodata, dar merita incercat daca sectia de votare nu e prea departe, si e frumos afara. Macar asa, ca sa ai sentimentul datoriei civice de a trimite un sincer sictir minunatilor tovarasi conducatori.

De fiecare data la alegeri e un procent neglijabil de voturi nule, oameni care desi s-au dus la vot, n-au avut cu cine vota dar au vrut sa dea de-nteles ca doresc sa voteze (mai degraba, sper, decat ca sunt niste retarzi care nu nimeresc cu stampila interiorul chenarului). O campanie bine organizata care sa indemne lumea la un vot frumos si nul ar putea creste procentajul asta la un nivel mai de bagat in seama. Pe mine m-ar interesa la culme cum ar reactiona nemernicii care se asteptau sa fie votati, sa se vada neputinciosi tocmai prin faptul ca sunt ignorati. Sigur, vor fi uitati de istorie, dar pana atunci e prea tarziu si am putea sa-i facem uitati, sa-i mumificam inca din timpul mandatelor lor abjecte. Mai mult decat orice proces penal sau atac mediatic care, acordandu-le importanta, starnesc spirite indobitocite gata sa-i pupincureasca, ignorarea i-ar anonimiza si reduce la tacere.

Asta e cam singurul instrument democratic de care dispunem ca sa ne exprimam dezgustul si ar trebui sa profitam de el daca ne pasa cat de cat. Pentru ca indifierenta e si mai nasoala, si asta n-am zis-o eu.

Asa ca, sper ca n-o sa votati cu cine nu trebuie anu asta.

Happy un-voting!


Update: pentru cine are totusi chef si nervi sa voteze, iaca niste informatii interesante:

November 1, 2008

Photo of the day


freshly made by me, about 1h30min ago :)

And by the way, i've finally created a flickr account after being very skeptical about it.I now kind of discovered its much more social nature, compared to Picasa, and i'm enjoying it.
One of the reasons i didn't like flickr was the small pic size showing by default.Well, that's not an issue anymore if you try it with CoolIris, the coolest firefox plugin.
You'll love it!