March 9, 2007

Despre accesibilitate, civilizatie si cat de norocosi suntem



Aseara cand ieseam de la metrou mi s-a intamplat din nou sa vad un nevazator care circula pe cont propriu prin zona, ajutat fiind, la prima impresie, doar de un banal baston.
Cand ma pregateam sa urc scarile rulante el dadea sa urce pe cele obisnuite, si in timp ce urcam am auzit o voce care spunea ce iesire este si, probabil (nu stiu chiar atat de bine ceha cu tot cu lectiile pe care le iau la firma) si faptul ca iesirea are scari rulante, asa ca tipul s-a indreptat spre scarile rulante.

Acum, oricat de bine este dotata statia de metrou banuiesc ca trebuie sa ai si un echilibru foarte bun ca sa te urci pe scarile rulante fara sa vezi nimic. La capat m-am gandit c-ar fi bine sa-l astept si sa-l ajut insa tipul a pasit foarte increzator folosindu-se de baston ca sa simta sfarsitul scarilor.

Iesirea era spre o statie de autobuz unde asteptam si eu, tipul a identificat panoul unde sunt trecute autobuzele si s-a asezat imediat langa el.

In momentul in care a sosit un autobuz, ma asteptam sa intrebe pe cineva ce numar e, insa tipul a scos o mica telecomanda din buzunar iar din autobuz, vocea care anunta statiile si faze din astea, i-a spus ce numar e si pana unde merge.

Eu unul am ramas destul de impresionat de infrastructura pentru persoanele dizabilitate care exista in Praga, unul din motivele pentru care vad destul de multi oameni dizabilitati avand o viata activa.

La inceput chiar ma intrebam daca cehii au asa multe probleme in general, pe cand de fapt problema e ca la noi acesti oameni sunt prizonieri in propriile case, in lipsa oricarei infrastructuri care sa le ofere un cadru mai bun pentru mobilitate.

Si cand exista intentii din astea, sunt implementate complet idiot, gen rampe pentru carucioare in unghi de 45% (poate am exagerat, dar oricum unghi impracticabil) samd...

Iar intamplarea de-aseara m-a facut inca odata recunoscator pentru faptul ca inca am toate simturile in stare de functionare si ca deobicei nu dam 2 bani pe asta. Poate daca am fi constienti de asta si de multe altele nu ne-am mai plange asa mult de toate celelalte neajunsuri care par glume fata de astfel de probleme.

Weekend placut tuturor ;)

0 comments: